El fumat natural de carns i altres productes de xarcuteria

Curs coorganitzat amb Eurofred

Presentació del curs

El fumat d’aliments és una tècnica de tractament dels aliments que es va originar, com moltes altres, per a la seva conservació. Consisteix a exposar l’aliment a un corrent de fum que se sol generar amb la combustió parcial d’encenalls de fusta.

Avui dia, gràcies als nous equips i accessoris culinaris, el fumat pot utilitzar-se, no sols pel seu efecte de conservació, sinó perquè pot proporcionar als aliments als quals s’aplica un sabor peculiar i atractiu, capaç de seduir al consumidor i incrementar les vendes en petits establiments artesans.

Objectius

D’una forma senzilla, i amb l’ajuda d’equips moderns i pràctics, es pretén posar a la disposició dels alumnes les tècniques i receptes per a crear una oferta de productes fumats, d’elaboració pròpia.

Treballar amb ingredients de diferents famílies alimentàries per a l’elaboració i presentació de productes innovadors, atractius i de major valor afegit.

Oferir-los als nostres clients els productes “de la casa” amb un format gurmet i d’alta qualitat, que ens permetin obrir noves línies rendibles i que ens diferenciïn de la competència.

Conceptes i continguts a desenvolupar

 • Concepte i tipus de fumat: Fumat natural en fred i fumat natural en calent.
 • Utilització conjunta del fumat i altres ingredients culinaris com a propostes innovadores per a la millora de la presentació i sabor de carns, embotits, formatges, peixos, fruita seca, etc.
 • Fonaments dels processos i tecnologia per a la seva aplicació en petites produccions.
 • Les fustes per al fumat: tipus, formats, propietats i forma d’ús.
 • Demostració pràctica de l’aplicació del fumat amb la tecnologia convEGGtor EUROFRED. Durant la demostració es desenvoluparan tècniques de fumat en fred i en calent per a la seva aplicació en elaborats tipus pernil cuit, formatges tendres o semicurats, xoriços i llonganisses, peix, fruita seca…, així com en peces cuinades de pollastre, porc i xai.

Estructura del curs

El curs es desenvoluparà en dues sessions en línia:

 • Una sessió de suport teòric en vídeo en la qual els alumnes podran seguir les exposicions dels professors amb l’ajuda d’un dossier que els serà facilitat després de la seva inscripció. En aquesta sessió s’exposaran els fonaments dels processos i tecnologies del fumat, i es presentaran les receptes dels productes a elaborar.
 • Una sessió pràctica en línia, des de les instal·lacions de EUROFRED Academy, en la qual, després de respondre a les preguntes que puguin derivar-se de la sessió teòrica, es presentarà el procés d’elaboració de les diferents propostes i els resultats finals.

Sessions a càrrec de:

Roselyn Oliva. Xef de EUROFRED Academy

Josep Dolcet. Veterinari. Fundació Oficis de la Carn.

Aspectes tècnics

 • Sessió de suport teòric: a partir del dia 12 de novembre fins al mateix dia del webinar de pràctiques s’enviarà el vídeo de presentació de la part teòrica juntament amb el dossier del curs a tots els inscrits, amb l’objectiu que durant aquest període puguin revisar-ho i si ho requereixen, plantejar les preguntes per a la seva resposta.
 • Sessió pràctica: 16 de novembre a les 16.30. Durada aproximada de 2,5 hores. S’enviarà la invitació per a la connexió a la formació en línia durant el matí del dilluns 16 de novembre.

Idioma: Castellà

Inscripcions

 • Inscripcions: A través d’aquesta web.
 • Drets d’inscripció: 20€ per alumne
 • La inscripció al curs dóna dret a la recepció del vídeo de presentació de la part teòrica del fumat, el dossier del curs en format pdf, la connexió per a la sessió de formació en línia, així com a la formulació de preguntes als professors.
El fumat natural de carns i altres productes de xarcuteria
PART 1: TEÒRICA
A partir del 12 de novembre
Vídeo online
1A PART: TEÒRIC - VÍDEO ONLINE
La primera part consta d'un vídeo amb la teoria del curs que podreu veure a través d'aquest web. Els dubtes i preguntes sobre el contingut es faràn a l'inici de la segona part del curs.
PART 2: PRÀCTICA
16 de novembre a les 16:30h
Webinar en directe
2A PART: PRÀCTIC - WEBINAR EN DIRECTE
La segona part és farà a través de la plataforma Zoom i serà en directe. En un primer moment es contestaràn tots aquells dubtes que els assistents tinguin de la part teòrica i a continuació es procedirà amb la part pràctica
20,00 
Inscriure'm al curs